Eid-ul-Fitr: handige recepten

cookies

Eid-ul-Fitr, beter bekend als het ‘Suikerfeest’ is de viering van het einde van de Ramadan. Op de eerste ochtend van het Suikerfeest bezoekt men de moskee voor het gezamenlijke speciale Eid gebed. 

De rest van de dag gaat men vaak bij familie op bezoek. Ter gelegenheid van het Suikerfeest wordt er uitgebreid gekookt en zijn er ook zoetigheden aanwezig, die per cultuur verschillen. Veel vrouwen versieren hun handen met henna. Ook trekken we nieuwe kleren aan en wordt het huis extra opgeruimd en versierd 🙂

Ik maak meestal ook koekjes en zoetigheden. Dit jaar maak ik o.a. het volgende:

Raffaello taart 

10534768_10152164355091646_1869450881851146249_n

Voor recept zie deze link

Kokosmaantjes (soms halveer ik het recept, want dit is voor 70+ koekjes!)

maantje

250 gr boter
150 gr kokos
200 ml olie
200 gr suiker
2 eieren
Ongeveer 850 gr bloem (kan iets meer of minder zijn)
1 zakje vanillesuiker
1 zakje bakpoeder
Garnering:
100 gr suiker
100 gr kokos
200 gr pure chocolade, gesmolten met 1 el olie

Mix de boter, vanillesuiker en suiker goed. Voeg dan de olie en eieren toe. Goed mixen. Dan de kokos erbij en weer goed mixen. Voeg dan het zakje bakpoeder toe en zorg dat het gelijkmatig verdeeld wordt in het mengsel. Dan bloem beetje bij beetje toevoegen en kneden tot een soepel en niet stevig deeg.
Maak bolletjes ter grootte van een walnoot en vorm hier worstjes van. Buig ze een beetje om tot een maantje. Meng kokos en suiker en rol de maantjes hier doorheen. Leg ze op een ingevette bakplaat en bak ze in een voorverwarmde oven van 180 graden ongeveer 15-25 minuten (hangt af van de grootte). Ze moeten licht van kleur blijven! Laat ze afkoelen en dompel dan de uiteinden in de gesmolten chocolade.

Griesmeelcake

grcake

1 liter vanillevla (volle, geen halfvolle of magere);
1 pak griesmeel (500 gram);
4 eieren;
iets minder dan 1 longdrinkglas zonnenbloemolie (=ongeveer 250 ml);
iets minder dan 1 longdrinkglas suiker;
2 zakjes vanillesuiker;
2 zakjes bakpoeder.

Bereidingswijze

– Verwarm de oven voor op 175-190 graden C(gas 3-4);
– Olie, suiker en eieren mixen;
– voeg de vanillesuiker en het bakpoeder toe;
– Daarna de vanillevla en vervolgens het griesmeel; dan alles goed doormixen;
– rechthoekig, diep bakblik (of braadslede) invetten en bepoederen met griesmeel of bloem;
– giet het deegmengsel in het bakblik;
– bak het ongeveer in één uur gaar en goudbruin;
– laat afkoelen en besmeer met (iets warm gemaakte) abrikozenjam of honing en bestrooi met gemalen cocos 
– snijd de cake in ruiten of vierkantjes.

Snelle nutellakoekjes

fall-2010-040_zpsb3bb43f7  

  • 135 gram Nutella
  • 100 gram suiker
  • 130 gram zelfrijzend bakmeel
  • 1 ei

Begin met het voorverwarmen van je oven op 175 graden. Meng alle ingredienten door elkaar en vorm er kleine balletjes van. Leg een stuk bakpapier op een bakplaat en leg de bolletjes erop. Druk met een glas of lepel de bolletjes plat en zet vervolgens de koekjes voor circa 7 tot 8 minuten in de oven.

Vier jij het Suikerfeest? Zo ja, wat maak jij voor lekkernijen?

Farah

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s